top of page

RACONS DE TREBALL 1r TRIMESTRE

METODOLOGIA. INICIAR EL TREBALL PER RACONS A I3


El treball per racons és una metodologia que consisteix a organitzar l'aula en diversos espais on els alumnes, distribuïts en petits grups, desenvolupen tasques simultànies de manera autònoma. Les tasques en aquests racons són variades: poden ser de tipus cognitiu, manipulatiu-sensorial, simbòlic...


Es pot distingir entre Racons de treball dirigit i Racons lúdics, però ambdues situacions, de treball o lúdiques, són sempre espais rics d'aprenentatge per als nens. Als racons de treball dirigit les activitats són més acotades, responen a una gradació de continguts més pautada i necessiten d'algun sistema de registre per part del mestre/a per assegurar-se que tots els alumnes les han realitzat. Els alumnes han de tenir clar quin és el resultat que s'espera de la seva activitat. Els racons lúdics presenten activitats més obertes, en les quals els nens tenen més llibertat d'acció i de focalitzar els seus interessos. Hi desenvolupen l'activitat al seu aire realitzant una acció més manipulativa i d'experimentació amb el material.


Organitzar l'aula per racons, dirigits i/o lúdics, comporta oferir una gran varietat de propostes a les quals els nens s'enfronten autònomament, compartint la tasca amb els altres companys i/o amb l'adult. És una manera de treballar més creativa i flexible, en la qual el paper del mestre/a és dinamitzar els aprenentatges i animar els alumnes a participar en tots els espais d'activitat i aprenentatge.


Però acostumar els alumnes a aquesta dinàmica de treball no és una feina senzilla. Requereix el seu temps, tenir molta paciència, ser perseverant i ser capaç d'esperar a trobar resultats a mig termini. Un cop els nens de la classe han interioritzat aquest funcionament es mostren encantats d'aquesta manera de treballar i reclamen sovint: que no fem racons, avui?


Els Racons de treball dirigit a I3.


Passada l'adaptació ja es pot començar a fer un tastet de treball autònom.


En una jornada escolar de matí i tarda, és aconsellable dedicar els matins per iniciar els racons de treball més dirigit. Les tardes són millors per fer altres activitats o per treballar en els altres racons, d'una organització més lliure.


A mitjans del primer trimestre (octubre o novembre), segons la maduresa emocional del grup de nens, pot ser un bon moment per començar.


Com organitzar-se?


Per establir un patró de funcionament de les sessions de racons que els nens puguin assimilar fàcilment partirem d'una pauta tancada de participació als racons. És a dir, els nens no trien lliurement el racó (això ho deixarem per als racons lúdics) sinó que s'establirà un torn decidit pel mestre/a.


L'organització dels alumnes en grups (marietes vermelles,grogues,verdes i blaves) que faran rotacions és una qüestió important:


És interessant dividir el grup d'alumnes en 4 grups que es mantindran tot el curs. L'agrupament de grup pot ser útil per organitzar-se de manera àgil en molts moments de la jornada: per fer desdoblaments si ve el mestre/a de reforç, per fer dos equips en jocs a la rotllana, per treballar en petit grup dins de l'aula amb la supervisió del mestre/a mentre els altres companys fan un treball més autònom... Durant la setmana fem 4 sessions de racons de treball que roten 4 dies a la setmana.


Aquests són alguns racons de treball que he proposat:


  1. ENGANXAR PAPER DE SEDA VERMELL A DINS D'UN TOMÀQUET:



2. MANIPULAR LA PLASTILINA AMB EINES I FER FORMES.




3. DIBUIXAR A LES PISSARRES DE FUSTA.



4. XINXETES.



5. PINTEM AMB PINTURA VERMELLA UNA POMA, AMB PINZELL.




6. PINTEM LA MARIETA DEL COLOR DE LA NOSTRA TAULA.




7. AGAFEM OBJECTES AMB PINCES.




8. FEM LÍNIES VERTICALS.



9. ANIMALS I CONSTRUCCIONS.




10. ENGANXEM POCS I MOLTS GOMETS.



I CONTINUEM AFEGIM MÉS RACONS DE TREBALL!!!


121 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page